53-55 Vastern Road, Reading

May 2019 Current Scheme

Berkeley is proud of the work it has undertaken to listen to the community and to bring forward development that more effectively meets local aspirations. We hope that the proposals are welcomed and look forward to receiving your comments.

We Listened, We Did:

  • We have reviewed and incorporated relevant design precedents to reflect the past history of the site in an appropriate manner.
  • We have created a landscape and ecology buffer to the river frontage to mitigate flood risk and to respect local wildlife.
  • We are providing policy-compliant affordable housing and have increased car parking to offset potential for overspill.
  • We have significantly increased open spaces throughout the site and have created a welcoming public realm.

  • We have reduced massing closest to Lynmouth Court to respect building lines and garden spaces.
  • We have further set back buildings from the river frontage and incorporated stepped-back roof elements to reduce massing and perception of height.
  • We have undertaken a landscape and visual assessment and a daylight and sunlight assessment to determine where to place built form in an acceptable manner.
  • Buildings have been stepped down significantly towards Lynmouth Road to mitigate concerns regarding privacy and daylight and sunlight.

  • The approach to Vastern Road has been amended to ensure a coherent site-wide design approach, taking into account historic design precedent.
  • The previous two gateway buildings on Vastern Road have been replaced with a single, more slender form of building.
  • The building has been set back to enable a landscape buffer to be provided.
  • A public space has been created to mark the site entrance.

  • The link building has been removed and buildings further separated and set back to create a large, welcoming opening on the river frontage.
  • We have introduced pitched roofs in line with the wharf buildings approach.
  • A large public space and café area has been created to provide space for informal relaxation and an amenity for commuters to/from Reading.
  • Our proposals enable the river wall to be partially removed and the site frontage visually opened up to enhance surveillance and safety.

  • The mews buildings have been slightly set away from the boundary and pocket gardens introduced.
  • The mews buildings have been amended to single storey at the rear.
  • Further consideration has been given to the avenue to enable access at peak times – the footpath/cycleway being similar in width to the bridge.
  • Public spaces at both site entrances

Proposed site layout

Proposed site layout

Proposed massing and heights

Proposed massing and heights

View looking along the Avenue towards river front

View looking along the avenue towards river front

River front - View from footbridge

River front - View from footbridge

River Gate / Vastern Road elevation

River Gate / Vastern Road elevation